Sivut

tiistai 21. lokakuuta 2014

Kauraleipä



500 g vettä
30 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
25 sokeria
20 g suolaa
25 g voita
100 g kaurahiutaleita
250 g sämpyläjauhoja
500 g vehnäjauhoja

Saanto 1,410 kg

♦ Punnitse raaka-aineet. Valmista taikina koneella tai käsin vaivaamalla.
♦ Anna taikinan levätä pöydällä 10 minuuttia muovilla peitettynä.
♦ Paloittele taikina kolmeen osaan (1,410 kg / 3 =0,470 kg).
♦ Muotoile palat pyöreiksi.
♦ Anna leipien levätä n. 10 minuuttia.


♦ Lyö leivät littanaksi ja rullaa ylhäältä alkaen pitkulaiseksi leiväksi. Rullaa leipää pari kertaa ( kuin tekisit pullapitkon säiettä), jotta sauma pysyisi paremmin.
 ♦ Laita leivät vuokiin tasaisesti.
♦ Anna leipien kohota vähintään 30 minuuttia. Itse laitoin uunin lämpenemään 50 asteeseen ja ripsin uunin pohjalle hieman vettä, että uuniin saisi hieman kosteutta. Kun leivät menevät nostatukseen, sammuta uuni. Leipien tulee kohota, ei paistua. 



 ♦ Kun leivät ovat nousseet tarpeeksi, ripottele leipien pintaan hieman vehnäjauhoja ja tee pienellä sahalaitaisella veitsellä viillot leivän pintaan. Voit myös käyttää kaurahiutaleita tai erilaisia siemeniä.


♦ Paista leipiä 225 asteessa 20-30 minuuttia. Kun leivän sisälämpötila on +95 astetta, se on kypsä.



2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä leipiä! Monesti olen ajatellut, että pitäisi kokeilla tehdä mutta toistaiseksi se on jäänyt vain ajatuksen tasolle.. eikä mulla ole kyllä leipävuokaakaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanna! Kaupassa on myytävänä Eskimon pahvisia leipävuokia. Kolmen kappaleen paketti ja mukana oli vielä muistaakseni leivän ohje. :)

      Poista