Sivut

tiistai 24. joulukuuta 2013

Kinkunpaisto vuoro

Täällä sitä istuskellaan ja odotellaan, että voisi kinkun laittaa uuniin tirisemään. Eilisen puolella otettiin kinkku pois jääkaapista huoneenlämpöön sulamaan (ehkä siinä iltaseitsemän aikoihin?) ja kun heräsin klo 1.40 näytti sisälämpömittari kinkulle +10 astetta.

Kinkunpaistoa varten ostin kinkunpaistopussin. Tuntui jotenkin selvemmältä laittaa lötkö pussiin, eikä pelkän ritilän päälle ( ja näin vältämme täydellisen sotkun jouluaatto aamuna :) ). Tämä on siis ensimmäinen kerta kun paistan kinkkua jouluksi. Edellisinä jouluina olen vain päässyt kritisoimaan kuinka "kuivaa" tai ilmeisesti perinteisen mureaa se on ollut. Henkilökohtaisesti pidän mehevämmästä kinkusta, mutta silloinen kinkunpaistaja tahtoi mureaa, joten eihän siinä auttanut kuin popsia menemään.Lisäksi joulukinkku on aina paistettu leivinuunissa. Kuten jotkut osaavatkin arvata kyseisen uunin lämpötilaa ei ihan niin vain säädetäkään, kuin esimerkiksi normaalissa sähköuunissa. Luulen, että osaksi tämän takia joulukinkku on aina ollut ehkä liiankin mureaa. Ja ehkä sitä on myös pidetty uunissa turhan kauan. Eikä silloinen *kokkimme (ainakaan, että muistaisin) kauhean pitkiä lepoaikojakaan pitänyt. Kunhan sen verran odotti, ettei sormet palanut kun kinkusta yöllä maistoi palasen :) Älkääkä ymmärtäkö väärin, usein olin itsekin pienenä likkana kärkkymässä ensimmäisiä lämpöisiä kinkkusiivuja ( ja tietenkin niitä rasvaisempia ja herkullisimpia paloja tietämättä mitä niiden syömisestä seuraa vuosien jälkeen :D ).

Tänä vuonna siis uudet kujeet. En tiedä kuinka "otettu" olin tästä saamastani kunniasta paistaa jouluksi kinkku. Ehkä pienoiset paineet mielen taka-alalla, koska olen aina kritisoinut kuivaa kinkkua, saas nähdä kuinka mehevän kinkun saan aikaan. Onhan se mukava olla tällaisessa vastuussa, mutta yhtä mielelläni nukkuisin sikeästi pehmeässä sängyssä aattoa odotellen. Kuitenkin tässä sitä nyt ollaan, eikä tie ole kuin eteenpäin. Olen jo monta kertaa laskeskellut kuinka kauan kinkkua tulisi pitää uunissa ja sen myötä lukenut parista eri lähteestä kinkunpaisto ohjeita. Tietenkin tyylejä on niin monta kuin on tekijöitäkin, mutta yllättävää, että löysin niinkin paljon toisista eroavia ohjeita. Kuitenkin olen nyt tehnyt "oman" ohjeeni, joten noudatan ainakin tänä vuonna pilkulleen.KINKUNPAISTO OSA 1

1. Hanki kinkku (tällä kertaa n. 7 kg:n lötkö potkan kanssa)

2. Ota kinkku ajoissa huoneenlämpöön. Sisälämpötilan tulisi olla n. + 10 °C uuniin laitettaessa.

3. Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla ja laita kinkku kinkkupussiin. Sulje pussi ja tee pussin kulmaan höyryaukko ohjeen mukaan.

4. Laita uunin alimmalle ritilätalossa matala pelti. Tämä sen varalta, että jos kinkusta jostain syystä valuu jotakin nestettä, niin et ainakaan joudu uuninpesuhommaan jouluaattona.

5. Laita pussissa oleva kinkku uunipellille, jonka päällä on ritilä.

6. Seuraavaksi laita kinkku uuniin. Kinkku on siis jo uunissa kun tuikkaat lämpömittarin kiinni*. Aseta lämpömittari niin, että näet luukkua avaamatta kinkun sisälämpötilan.

7. Esilämmitä uuni +200°C:een. Huom. kinkku ei vielä uunissa!

8. Laita kinkku uuniin ( ja mittari kiinni, jos ei vielä ole). Paista kinkkua ½ - 1 tunti, että mahdolliset bakteerit kuolevat kinkun pinnalta.

9. Laske lämpötila +110 - +125°C:een. Paista kinkkua n. 1 h / kilo.

10. Joulukinkku on valmis kun sisälämpötila on +73°C. Ota kinkku pois uunista, poista nahka ja kääri folioon lepäämään noin 30 minuutiksi.


*On hyvä laittaa mittari kinkkuun vasta kun se on uunissa, niin tietää missä kohtaa sen on oltava, ettei mittari osu uunin sisäosiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti