Sivut

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Lusikkaleivät

Piparitaikina on parasta, mutta niiden tekeminen on aina ollut minulle vaikeaa. Kaikki sujuu hyvin siihen asti, kunnes ne pitäisi paistaa. Aina joko liian tumma tai liian vaalea, ohut tai paksu. Olen pikkuhiljaa yrittänyt ottaa itseäni niskasta kiinni tämän asian suhteen ja ruveta vaan leipomaan erilaisia pipareita. Kokeilun ja erehdyksen kautta - jos vaikka vastaan tulisi pipari mitä ei helpolla pysty möhliä :)

Tässä seuraavassa piparireseptissä pystyy kyllä möhlimään - heti alusta alkaen. Nimittäin voin kanssa ei leikitä. Sitä pitää keittää tarpeeksi alhaisella lämmöllä, mutta kuitenkin tarpeeksi pitkään, että siihen muodostuu vähän väriä sekä makua, joka maistuu valmiissa tuotteessa. Ei muuta kuin kokeilemaan!

(Tällä ohjeella saat 30-35 kpl pipareita, riippuen minkä kokoista lusikkaa käytät)


Tarvitset siis:

200 g voita
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Väliin:
1 dl omena- tai vadelmamarmeladia

Mittaa voi teräskattilaan ( värin muuttuminen on helpompi havaita teräskattilasta kuin esim.teflonkattilasta). Anna voin sulaa ja kiehahtaa. Keitä voisulaa hyvin alhaisella lämmöllä 10-15 minuuttia. Sekoita välillä. Kannattaa vahtia kattilaa, ettei voi pääse palamaan.

Kun voisula alkaa punertaa / saada hieman väriä, nosta se pois liedeltä.

Mittaa sokerit voisulan päälle. Sekoita ja anna jäähtyä haaleaksi. Yhdistä jauhot ja sooda. Sekoita ne siivilän läpi jäähtyneeseen voi-sokeriseokseen.

Ota taikinaa teelusikkaan, painele tasaiseksi, irrota varovasti ja aseta leivinpaperoidulle pellille noin 1 cm:n välein.

Paista pipareita uunin keski- tai yläosassa +175 ° C:ssa 10 - 15 minuuttia.

Anna pipareiden jäähtyä. Käännä puolet pipareista pellillä ollut puoli ylöspäin ja levitä niiden päälle hieman valitsemaasi marmeladia. Paina toinen puolikas varovasti päälle. Tässä kohtaa pipareista voi lähteä hieman irti taikinaa, mutta se ei haittaa. Kun kaikilla pipareilla on pari, pyörittele niitä hienossa sokerissa kauttaaltaan.

Voilà! Pipareiden aatelisto odottaa ottajaansa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti