Sivut

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Crème Brûlée

Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy yleensä hirveästi tietoa, mutta tästä samettisesta jälkiruoasta ei oikein mitään. Suurin osa sivuista on täynnä samaa tekstiä, käännettynä vain eri kielille. Pari päivää sitten LIV:iltä tuli Sikke - ruokaa rakkaudella ohjelma, jossa Sikke kertoi crème brûléen alkuperästä:

"Tarina kertoo, että ylistetty keittiömestari Sirio Maccioni olisi nauttinut crema catalanaa Kataloniassa muutama vuosikymmen sitten ja ryhtynyt sen pohjalta kehittelemään omaa versiotaan New Yorkissa sijaitsevassa legendaarisessa Le Cirque –ravintolassaan. Siellä siitä tuli välitön menestys ja ranskalaislegenda Paul Bocusen maistettua sitä siellä, se levisi hänen Lyonilaisravintolansa kautta yhä useamman ravintolan jälkiruokalistalle. "

Alla oleva ohje ei ole Le Cirquen ohje, mutta tällä olen itse onnistunut tekemään älyttömän hyvää crème brûléeta :) En ole vielä tohtinut kokeilla mitään muita ohjeita, tämä on helppo, suht nopea ja taatusti hyvää!

Ainekset: 4 annosta

2 dl kuohukermaa (tai vispikermaa)
1 dl täysmaitoa (kevytmaito käy myös)
¾ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria (tai vaniljatanko)
3 kananmunan keltuaista

Pinnalle:
3-4 rkl ruokosokeria

Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma, maito, sokeri ja vaniljatanko.
Kieahauta ja keitä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Sekoita keltuaisten rakenne rikki. Kaada kuuma kerma-maitoseos keltuaisten joukkoon ja sekoita kevyesti. Älä vatkaa,  ettei seos vaahtoudu!

Voitele neljä pientä ( ⌀10 cm) uunivuokaa ja kaada niihin kermaseosta n. 1 dl. Kypsennä 100 asteessa n. 50 minuuttia. Anna jäähtyä ja nosta pariksi tunniksi vielä jääkaappiin.


Ripottele vanukkaiden päälle sokeria ja paahda pinta tohottimella. Tarjoa esimerkiksi marjojen kanssa.

Tähän ensimmäiseen kokeilin Siken ohjeiden mukaan tomusokerilla, tulihan siitäkin ihan nätti pinta.  Tohottimessa, joka on mulla käytössä, on sellainen ominaisuus, että se rupeaa itsekseen säätelemään sitä kaasua. Ensin on pieni liekki ja sitten yht' äkkiä hirveet lieskat! Vaarallistako? :D


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti